10 Temmuz 2008 Perşembe

VAKIFBANK, 350 ŞUBE AÇACAK


Vakıfbank toplam maliyeti 155 milyon doları bulacak bir değişim sürecine girdi.

Genel Müdür Bilal Karaman, bu değişimin sonucunda Vakıfbank’ın 2010 yılında 350 yeni şube ile 846 şubeli, yüzde 77 artışla 82.5 milyar YTL aktif büyüklüğü olan bir banka olacaklarını açıkladı. Karaman, "Bundan sonra yurtdışında büyüme ve ortaklıkları da artık değerlendirebilecek noktadayız" dedi.

VAKIFBANK, 6 yılda toplam maliyeti 155 milyon doları bulacak değişimini açıklarken, 2010 yılı içinde iddialı hedeflerde bulundu. Sektördeki daralma öngörülerine rağmen büyüyeceklerini söyleyen Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, 210 yılında 846 şubeli, 82.5 milyar YTL aktif büyüklüğü bulunan bir banka olacaklarını belirtti.

Yenilikçi denmiyordu

Düzenlediği toplantıda Vakıfbank’taki kurumsal kimlik değişimini anlatan, Sabah-atv kredisine ilişkin soruları da bu çalışmaların gölgelemesini istemediği için yanıtlamayan Bilal Karaman, olumsuz algıları düzeltmek için böyle bir çalışma yaptıklarını vurguladı. Karaman, Vakıfbank köklü ve güvenilir bir banka. Ancak yaptığımız kamuoyu araştırmasının sonucunda gördük ki köklü ve güvenilir tamam, ama yenilikçi değil. Bu çalışmalarla yenilikçi bir yüz kazanmaya çalışıyoruz" diye açıkladı. Karaman, 2005-2007 yılları arasında kurumsal kimlik değişim için 15 milyon dolar, yeniden yapılanma ve bu kapsamdaki teknolojik altyapı içinde 65 milyon dolar harcadıklarını belirtirken, şu bilgileri verdi: "2008-2010 yılları arasında da 75 milyon dolarlık ilave teknoloji yatırımı daha yapacağız. Toplamda 6 yılı kapsayan bu büyük değişimin toplam maliyeti 155 milyon doları bulacak."

846 şubeye ulaşacak

Vakıfbank’ın hem şube başına, hem de çalışan başına kredi ve mevduatta sektördeki en büyük banka arasında ilk sırada yer aldığını söyleyen Karaman, 2010 yılına ilişkin hedeflerini ise şöyle açıkladı: "Aktif büyüklüğümüz 2008 Mart sonunda 2005 yıl sonuna göre yüzde 43 arttı. 2010 yılı hedefimiz yüzde 77 büyüme ile 82.5 milyar YTL. Kredilerimiz 2008 mart sonunda 2005 yıl sonuna göre yüzde 118 arttı. 2010 yılı hedefimiz yüzde 110 büyüme ile 55 milyar YTL. Mevduatımız 2008 mart sonunda 2005 yıl sonuna göre yüzde 38 artış sağladı. 2010 yılı hedefimiz ilave yüzde 88 büyüme ile 60 milyar YTL. Bugün itibariyla 394 şube ve 102 bağlı şube ile birlikte toplam 496 noktada bulunuyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 350 adet yeni şube açmayı planladık. Böylece toplamda 846 hizmet noktasına ulaşmayı hedefledik. 450 yeni nesil ATM aldık. 750 tane dana planlıyoruz."

Her türlü plan hazır

Vakıfbank’ın ortaklıklara bakış açısına ilişkin bir soru üzerine, "Şu ana yurtdışında stratejik bir büyüme için sıra gelmediğini düşünüyorduk. Artık bundan sonrası için stratejik anlamda yurtdışında büyüme ve ortaklıklar için de artık değerlendirebilecek noktadayız" dedi. Karaman, yurtiçi ortaklar için de şu değerlendirmeyi yaptı: "Kendi içimizde her türlü seçeneğe göre, icradaki arkadaşlar olarak planlamalarımız hazır. Burada ortağımızın (bankanın büyük ortağı Vakıflar Genel Müdürlüğü) nihai kararı gerekir. O karar verildiği takdirde her türlü seçenek olabilir. Ama biz şu anda karar verici noktada değiliz" karşılığını verdi.

Sektör daralır, biz yine büyürüz

BANKACILIK sektöründe kredilerde özellikle konut ve otoda yavaşlama olduğunu ancak Vakıfbank olarak yıl sonu için hedeflerini daha önceden rahatlıkla tutturabileceklerini vurgulayan Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman, "Risk emniyetine dikkat edek, büyüme politikalarımızı sürdüreceğiz. Şu anda bu konjonktürde çok sert bir politika izlemenin gereği yok" dedi. Karaman, konut kredilerinde ilk 3’e girme konusundaki kararlılıklarını dile getirirken, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır da buradaki paylarının yüzde 50 olduğunu belirtti. Çakır faizlerle ilgili bir soru üzerine de yıl sonuna kadar 100 baz puan daha artırım beklediklerini kaydetti.

İstanbul’a taşınmak için yasa bekliyoruz

GENEL Müdürlüğünü Ankara’dan İstanbul’a taşımayı uzun süre önce gündemine alan ve bu konuda pekçok hazırlık yaptığı bilinen Vakıfbank, harekete geçmek için kanun değişikliği bekliyor. Genel Müdür Bilal Karaman, bu konuda şu bilgileri verdi: "Vakıfbank, özel kanunla kurulmuş bir banka ve kanunda bankanın merkezi Ankara diye yazılan bir madde var. Öncelikle onun değişmesi gerekecek. Meclis’e sevk ediler bir kanun değişikliği söz korusu. Bu kanun değişikilği yapılmadan, kesin bir açıklama yapmak Meclis iradesine saygısızlık olur."

Vakıfbank banka kartı ’ulaşım kart’ı da olacak

KREDİ kartı alanında World ile işbirliği yaptıklarını hatırlatan Bilal Karaman, bunun dışında kart alanında ciddi kurumlar ve yeni ürünlerle kamuoyunun karşısına çıkacaklarını söyledi. Vakıfbank’ın banka kartı ile ulaşımda yeni bir dönem başlattığını ve Vakıfbank banka kartının "Ulaşım Kart" olarak da kullanılacağını belirten Karaman, "Ulaşım Kartla dünyanın en büyük şehirlerinde yaygınlaşan uygulamayı Türkiye’ye getirerek bu öncü hizmeti ilk kez İzmir ve Adana’da uygulamaya başlayacağız" dedi.

Güneş Sigorta’nın satışı dalgalanmadan etkilenmez

İŞTİRAKLERİNDEN Güneş Sigorta’nın satışı ile ilgili sürecin devam ettiğini ve piyasalarda yaşanan dalgalanmaların satış ve birleşmeleri etkileyecek boyutta olmadığını belirten Bilal Karaman, Türk Sigorta sektörüne yabancılar tarafından çok ciddi talebin olduğunu söyledi. Vakıfbank iştiraklerinden Güneş Sigorta ve Vakıf Emeklilik’teki paylarının kısmen veya tamamen satılması konusunda çalışmalar yapmak üzere JP Morgan Chase Bank’ı danışman firma olarak seçmişti. Vakıfbank’ın Güneş Sigorta’da dolaylı ve doğrudan yüzde 49, Vakıf Emeklilik’te ise doğrudan ve dolaylı olarak yüzde 81.5 hissesi bulunuyor.

Hiç yorum yok: