10 Temmuz 2008 Perşembe

'BİZE KAPALI KAPILARI AÇIN'

Irak'ın kuzeyindeki yetkililer, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında Erbil'e de tarihi bir ziyaret düzenleyerek kapalı kapıları açmasını istedi.

Irak'ın kuzeyinde yaşayan Türkmen ve Kürtler Erdoğan'ı paylaşamadı. Kerküklü Türkmenler, Erdoğan'ın Bağdat ziyareti sonrası mutlaka kente gelmesini isterken, Erbil'deki Kürtler de istedikleri Erdoğan'ın tarihi bir ziyaretle kendilerine jest yapmasını bekliyor.

Geçtiğimiz aylarda bölge yetkilileriyle Türk heyeti arasında Bağdat'ta gerçekleşen olumlu ve pozitif görüşme sonrası Erdoğan'ın da ülkeye gelmesiyle ilişkilerde yeni kapıların açılacağına inanılıyor. Filizlenen olumlu görüşmelerin devam etmesini isteyen yerel yetkililer Erdoğan'ı kilitli kapıları açmak adına Erbil'de de görmek istediklerini ifade etti. Var olan mevcut sorunların diyalog ve iyi ilişkilerle çözülmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, bu görüşmelerin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın bugün gerçekleştirdiği Irak ziyareti öncesinde Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamada bulunan Erbil Valisi Nevzad Hadi, ziyaretin genelde Irak ve özelde de kendi bölgeleri için büyük önem arz ettiğini ifade etti. Bağdat görüşmesi sonrası Erdoğan'ın Kürt bölgesine de gelerek buradaki kapalı kapıları açmasını istediklerini belirten Vali Hadi, 'Türkiye bizim komşumuz ve Müslüman bir ülkedir. Sorunlarımız olabilir. Bu sorunlar diyalogla halledilmelidir. Erdoğan, çok cesurca bir hareket sergileyerek sorunları çözmek adına Bağdat'ta yetkililerle görüşecek" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Erbil'e de gelerek 'zincirleri kırmasını' arzu ettiklerini ifade eden Vali Nevzad Hadi, "Komşu ülke Türkiye'den çok şey bekliyoruz. Erdoğan buraya gelmeye karar verdiği takdirde hem biz hem de buradaki vatandaşlarımız çok sevinecektir" diye konuştu. Türk halkının büyük güven duyduğu Erdoğan hükümetinin Türkiye'de cesur kararlar aldığını ifade eden Hadi, "Bölge için de cesur, kararlı ve güzel adımlar atmasını bekliyoruz. Bize kilitleri açacak cesur kararlar lazım" dedi.

Erbil Ticaret Odası Dara Celil Hayat ise, Türkiye ile ticari ilişkilere dikkat çekerek, sınır ticaretinin artırılmasını istediklerini belirtti. Bağdat'taki görüşmelerde bu konuda da karar alınmasını beklediklerini ifade eden Hayat, "Burada çok sayıda Türk şirketi iş yapıyor. Biz gelenleri hoş karşılıyor, yatırım yapanları destekliyoruz" dedi. Ticaret Odası Başkanı, Türk işadamlarından ülkelerindeki teknolojiyi bölgeye getirmelerini istedi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, Başbakan Erdoğan'ın Irak ziyaretine büyük önem atfediyor. Yerel hükümetin Başbakanı Neçirvan Barzani, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında ziyaretin yeni başlangıçlara vesile olmasını dilediklerini ifade etmiş, Erdoğan'ın gelişinin kendilerini çok sevindirdiğini söylemişti.

Hiç yorum yok: