10 Temmuz 2008 Perşembe

LONDRA'DAN SARIGÜL GEÇTİ


İki belediye başkanı geçtiğimiz günlerde Londra’da biraraya geldi.

Türkiye’de ise sağım solum sobe.

Yazın en nemli günlerine ‘merhaba’ derken, nem terlettikçe terletiyor..

Londra’da 1 Mayıs seçimlerinde inanılmaz bir zafer kazanan, Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunun yeni sahibi Boris Johnson, seçimlerin üzerinden bir buçuk ay geçmeden ilk defa bir Türk siyasetçisini, makamında ağırladı.

...

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül dersini çok iyi çalışmış. Türk kökenli Boris’le ilgili

pek çok detayı biliyor. Kendi kampanyalarında ‘ Sevgi kazanacak’ derken, Boris’in kampanya sloganlarını inceliyor.

Şişli’yi yaptığı çalışmalarla örnek bir belediye haline getiren Mustafa Sarıgül ve beraberindeki heyet, Boris Johnson ile yarım saatlik bir görüşme yapmak için tam 5 saatliğine Londra’ya geliyor. Neredeyse ‘ışık hızı’gerçekleşen görüşme öncesi Mustafa Sarıgül, kendinden ve aktaracaklarından çok emin...

Londra’yı örnek alıyor, ama ‘Londra’da bizi örnek alsın’ diyor.

.....

Londra Belediye Başkanı seçildikten sonra kısa bir tatil için soluğu ailesi ile birlikte Türkiye’de alan çiçeği burnunda Başkan Boris Johnson güney sahillerinde tatil yaparken boy boy fotoğrafları gündeme düşmüştü. ‘ Bu adam Türklüğüyle filan övünmüyor’ diyen bazı kesime, bu tatil çok iyi bir cevap olmuştu. İngiliz basınına verdiği her röpörtajda, Türk genlerinden ve Türkiye’deki akrabalarından bahseden bir ‘Belediye Başkanı’ ndan daha önemli nasıl bir tanıtım olabilir? Üstelik bu ‘Başkan’ dünyanın en önemli metropollerinden birinin başındaysa!!!

....

....

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Boris Johnson görüşmesi için ‘ dersini çok iyi çalışmıştı’, dedim ama...

O gün, yani ikilinin biraraya geldiği gün Boris’in gündemi çok karışıktı.

Johnson’un yardımcısı, başarıyı hedef aldığı ekibinin deyim yerindeyse yıldızı ‘ Ray Lewis’ istifa etmişti. Rahiplik yaptığı yıllarda, cinsel taciz ve mali suçlar yüzünden görevden uzaklaştırıldığı iddiaları üzerine, Lewis çareyi istifa etmekte buldu. İşte böyle bir günde ağırladı Boris Johnson, Mustafa Sarıgül ve beraberindeki heyeti. Bu heyetde kimler mi vardı? Sarıgül’e, Şişli ile Londra’yı biraraya getiren görüşmede Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Doğan Kılıç, Muhtarlar Heyeti adına Alaattin Alkılıç, Sarıgül’ün siyasi danışmanı Tonguç Çoban ve Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayar da eşlik etti.

Fikir alış verişinin yapıldığı, önemli bağların temelinin atıldığı bu görüşme ‘verimli’ geçti.

Şakacı kişiliğiyle bilinen Boris Johnson, görüşme sonrası verilen basın toplantısında hepimizi gülmekten kırdı geçirdi..

Ama, çok önemli detayların da altını çizdi. Türk siyasetçiyi büyük bir misafirperverlikle ağırlayan Boris Johnson, özellikle nehir ulaşımında tecrübesiz olduklarını belirtirken, ‘ İstanbul’dan öğreneceğimiz çok şey var’ dedi.

Sarıgül ve Johnson, Şişli ve Londra’daki okullarda kardeş proje başlatma kararları aldı.

Görme Engelliler için, Londra’da ortak bir sergi düzenleme kararı alındı.

İstanbul’da, Ankara’da, Londra’da ve pek çok önemli metropolde siyaset denklemleriyle hepimizi terletirken, iki siyasetçi oldukça memnundu.

‘Siyaset ve siyasetçi’ dünyanın her yerinde zamanla yarış halinde...

Sarıgül, rüzgar gibi geldiği Londra’dan rüzgar gibi geçti.

Umarım, Boris Johnson’un, ‘ bizim’ için önemini hepimiz kavrarız.

Hiç yorum yok: