10 Temmuz 2008 Perşembe

TEORİ SONUNDA DOĞRULANDI


12 bin 900 yıl önce Kanada'ya dev bir gökcisminin çarptığı ve kuzey yarım kürenin alev alev yandığı teorisi sonunda doğrulandı.

Amerikalı bilim adamları, 12.900 yıl önce bugünkü Kanada'ya dev bir gök cisminin çarptığına dair kanıtlar bulduklarını bildirdiler.

Cincinnati Üniversitesi'nden Doçent Ken Tankersley başkanlığındaki ekip, ABD'nin Ohio ve Indiana eyaletlerinde "West and Indiana" Jeoloji Vakfı ile ortaklaşa yürüttüğü araştırmalarda elde edilen elmas, altın ve gümüş örneklerinin, bu yöndeki teoriyi doğrular nitelikte olduğunu açıkladı.

Ekibin başında yer alan Tankersley, bulgularının jeofizikçi Allen West'in yaklaşık 13 bin yıl önce bugünkü Kanada'ya bir kuyruklu yıldız ya da bir göktaşı çarptığı, bunun sonucunda kuzey yarı kürenin büyük bölümünün alevler içinde kaldığı yönündeki teorisine güçlü destek sağladığını belirtti.

Araştırmayı West'in teorisini çürütmek için başlattığını belirten Tankersley, ancak bu amaçla ABD'de incelediği altın, gümüş ve elmasların, Kanada'daki dev çarpışmayı ve onun geniş çaplı etkilerini gösterir nitelikte olduğunu kaydetti.

Hiç yorum yok: