10 Temmuz 2008 Perşembe

KALKAN KRİZİ


ABD’nin önceki gün Çek Cumhuriyeti ile füze kalkanı anlaşması yapması Rusya’nın sert tepkisine neden oldu. Rusya, anlaşmanın yürürlüğe girmesi halinde tepkilerinin ’diplomatik değil askeri’ olacağını açıkladı. ABD, ’Hedefimiz İran gibi asi ülkeler. İsterse Rusya ile işbirliği yapabiliriz’ yanıtını verdi. Çekler sokaklara dökülerek anlaşmayı protesto etti.

ABD’yi ve Avrupa’daki müttefiklerini korumak için füze kalkanı projesi geliştiren Washington Yönetimi’nin önceki gün bu konuda ilk önemli adımı atarak Çek Cumhuriyeti ile anlaşma yapması Rusya’nın tepkisine neden oldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan tepki açıklamasında, "Karşı adımımız diplomatik değil, askeri ve teknik olacak" uyarısında bulundu. Moskova’da ’hayal kırıklığı’ yaratan füze kalkanıyla ilgili son gelişmelere Rusya’nın askeri yetkililerinden de açıklama geldi.

ABD’nin kurmakta olduğu füze kalkanıyla ilgili Prag’da düzenlenen uluslararası konferansına katılan Rusya Savunma Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar Hukuk Dairesi Müdürü General Yevgeniy Bojenov, Rusya’nın katiyetle bu siteme karşı çıktığını açıklayarak, "Rusya’nın oluşturulması ve işletilmesinde yer almadığı bir füze savunma sistemin Rusya’ya karşı silah olarak kullanılmayacağını bizi kimse ikna edemez" dedi. Rus general, "Rusya askeri türden önlem almaya başlamadan önce Çek Parlamentosu’ndaki oylama sonucunu bekleyecek. Çek Parlamentosu’nun ABD ile ikili anlaşmayı onaylaması halinde askeri önlemleri almaya başlayacağız" diye konuştu.

Duygusal davranmayacağız

G-8 zirvesi için Japonya’da bulunan ABD’nin Çek Cumhuriyeti ile füze kalkanı anlaşması imzalamasının kendilerini "son derece rahatsız" ettiğini ifade eden Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, "Bu konuda duygusal davranmayacağız ama misilleme adımları konusunda düşüneceğiz" dedi. ABD ile Çek Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma uyarınca bu ülkeye füze kalkanının ön izleme radar istasyonu inşa edilecek. Ardından halen görüşmelerin devam ettiği Polonya ile anlaşmaya varılırsa buraya da kıtalararası balistik füze avcı roket bataryaları yerleştirilecek. Çek Cumhuriyeti’ndeki radarın takibe alacağı olası nükleer başlıklı füze Polonya’daki avcı sistemini harekete geçirerek imha emri verecek.

ABD, füze kalkanının Rusya’ya yönelik olmadığını, İran gibi asi ülkeleri hedef aldığını, isterse Rusya’nın bu konuda işbirliği yapabileceğini savunuyor.

Hiç yorum yok: